18 Haziran, 2014

     
Okullar kapandı, finaller bitti, çalışanlar izin zamanlarını belirledi, anneler yazlığa doğru yola koyuldu! Bunların hiçbiri sizin için olmadı mı? Ziyanı yok! Yine de yaz geldi...  Beğenmeyen Okumasın da -tatilde ya da evde olmanız hiç farketmez- yazın okunması gereken kitaplar ile ilgili bir yazı düzenledi. Tabii ki, bunu da yazın ruhuna uygun bir biçimde, esprili bir dil kullanarak yapmaya çalıştı.. 



Aşağıda bu yaz okunması gerektiğini düşündüğümüz kitaplar var... Hepsi farklı yazarlarımız tarafından belirlenen seçenekler. Madem yazın ruhuna uygun ilerliyoruz, o zaman sizinle bir tahmin oyunu da oynayalım. Hangi kitabı kim seçmiş bir tahminde bulunun, bulunurken, yaz kitabı önerinizi de yazın. (Aşağıdaki formatta: Neden Okunmalı? Artısı:... Eksisi:... Birer cümle kafiidir) Doğru tahminlerin seçimlerini, bu yazının "Okuyucudan Tavsiyeler" altbaşlığında yayınlayalım! 

Yazarlarımız Burcu , DiyarGözde, Hazal, Merve, Mine, Özlem ve Şahizer 'in yayınladıklarına bir göz atmak için isimlerine tıklamanız yeterli!

İşte başlıyoruz:  

1- Albert Camus, Yabancı

Neden okunmalı?

Yazın güneşe korumasız çıkarsanız kendinize zarar vermekle kalmayıp çevreniz için de tehdit olabilirsiniz. Bu açıdan ders verici bir kitap olup okumalı, okutmalı.

Artısı: Büyük ihtimalle ülkenin geldiği şu son durumda hayata karşı yeterince yabancılaşmış hissetmektesiniz. ( hala hissetmediyseniz ya farkında değilsiniz ya da elbet yakında hissedeceksiniz!) İşte kitap bu duygularınıza ortak olacak.

Eksisi: Absürt felsefenin inceliklerini öğrenmek için bu kitaba ihtiyacınız yok zaten bu ülkede yaşayarak bu felsefenin gurusu oldunuz! Siz bunun için doğdunuz!


2- Sabahattin Ali, Kürk Mantolu Madonna

Neden okunmalı?

Evet, çevrenizde neredeyse herkes okudu, okumasa da alıntılar paylaştı. Hala okumadıysanız, bu yaz sizin için mükemmel bir fırsat. Ancak uyaralım yazın keyifli günlerinde eski aşklarınızı hatırlayıp da melankoliye bağlarsanız sorumluluk kabul etmeyiz!

Artısı: Okuduktan sonra artık kitabın adını her duyduğunuzda gözünüzün önüne popun kraliçesi şarkıcı Madonna gelmeyecek. Kesinlikle insanlık için büyük bir artı!


Eksisi: Artık gözünüzün önüne hüsranla biten büyük aşkınız, hayalkırıklıkları ve pişmanlıklar gelecek. Bunun etkisi ile kitaptaki güzelim cümleleri yapı bozumuna uğratıp eski sevgilinize sarhoş mesajı olarak gönderebilirsiniz.

3- Albert Hourani, Arap Halkları Tarihi


Neden okunmalı?

Bu yaz Ortadoğu gündemden düşmeyecek gibi görünüyor. Eğer siz de, tartışma programlarını seyredip, "şimdi bu adamlar ne anlatıyor" sorunsalının içine düşerseniz, bölgeye dair tarihsel bilgi edinmek, meseleyi özünden kavramak için okuyabilirsiniz.


Artısı:  Yaz akşamlarında buluştuğunuz arkadaşlarınıza entelektüel cümleler kurabilir hale geleceksiniz. Ama siz yine de, Ortadoğu'yu masadan kurtarmaya kalkmayın. 

Eksisi: Yazın sıcağında bir ufunet haliyle karşılaşabilme olasılığınız yüksek, psikolojinize mukayyet olun. 

4- Falih Rıfkı Atay, Zeytindağı


Neden Okunmalı? 

Temel olarak, kitabın aslında Yakup Kadri Karaosmanoğlu'na ait olmadığını öğrenmek için. Belki arada Birinci Dünya Savaşı'na dair bir iki bilgi de edinilebilir. Fakat bu tamamen isteğe bağlı.

Artısı: Çokça unutulmuş bir kitabı okuyacak olmanın vereceği haz.

Eksisi: İçiniz öyle bir sıkılabilir ki, doğduğunuza pişman olabilirsiniz. Olsun, yazarı öğrendiniz. Olmadı şöyle bir bakar geçersiniz. 




5- Haruki Murakami, Koşmasaydım Yazamazdım


Neden okunmalı?

Geçen yaz kendinize spora başlamak ve gelecek yaza kadar kilo vermek için söz verdiniz ama gene başlamadıysanız bu kitap sizin için biçilmiş kaftan. Zaten spora başlamak için en uygun yer tatil beldeleri olabilir. Koşmak yerine yüzebilirsiniz tabi ki.

Artısı: Kişisel gelişim ve pozitif düşünce kitaplarından sıkılan ancak motive olmaya ihtiyaç duyanlar için biçilmiş kaftan. Bir bakmışsınız Avrasya Maratonu'na hazırlanıyorsunuz.


Eksisi: Tabi ki motivasyonunuzun kısa sürmesi gibi bir durum da söz konusu olabilir. "Koskoca adam neler yapmış ben neden yapamıyorum?" diye sorgulayıp kişisel hezeyanlar yaşarsanız sorumluluk kabul etmiyoruz.





6-Gwynne Dyer, İklim Savaşları


Neden okunmalı?

Hava sıcak, su havzalarının seviyesi alarm veriyor, susuz geçirilecek bir yazdan korkuluyor. Peki siz problem sadece bu yaza özgü mü sanıyorsunuz? Kitap, su kaynaklarının azalmasıyla dünyayı nelerin beklediğine dair projeksiyonlarda bulunuyor. Bu projeksiyonlar arasında hali hazırda sınır komşularıyla ciddi problemleri olan Türkiye'ye dair öngörüler de var.

Artısı: Okuduktan sonra suyun onemini insanlara daha iyi anlatacak, "aman bir insanin tuketiminden ne olacak?" diyen dostlarınızı gerçekçi projeksiyonlarla ikna edebileceksiniz.


Eksisi: "Bu dünya nereye gidiyor?" diye sorgulatarak, bunalıma sokma potansiyeli içeriyor.




7- Hakan Bıçakçı, Doğa Tarihi  

Neden okunmalı?

Bu yazın sonrasında iş hayatına, özellikle plaza dünyasına giriş yapacak adaylar için ibretlik bir hikaye olması sebebiyle okunmalı ki bu şekilde yaz tatilinin kıymeti daha da artacaktır.

Artısı: Çok hızlı ve rahat okunması, ayrıca ince bir kitap olduğundan da gittiniz her yere yanınızda götürebilirsiniz.

Eksisi: Hali hazırda plaza insanıysanız, mevcut sıkıntı ve bunaltılarınızı size hatırlatacak olması, üzgünüz tatil kısa.


8-  F. Scott Fitzgerald, Muhteşem Gatsby 

Neden okunmalı?

Şu gelip geçici yaz aşklarına fazla kanmamak ve gerçek aşkın anlamını sorgulamak, kıymetini anlamak için.

Artısı: Çok sıcak bir yaz mevsiminde geçen romanın kahramanlarını derinlemesine tahlil etmenize yardımcı olacak hava koşullarını yaşıyor olmamız.

Eksisi: Çok çabuk bitiyor olması.


9- Thomas Piketty, Capital   


Neden okunmalı?

Kendisi akademik dünyada, Türkiye plajlarındaki Serdaç Ortaç ve Demet Akalın kadar popüler bir hale geldiği için.

Artısı: Vahşi kapitalizmi bir kez daha düşünmemizi sağlaması.

Eksisi: Yazarın, datasının bazı kısımlarının hatalı olduğunu kabul etmesi ve kitabı revizyondan geçirecek olması.





10- Emrah Serbes, Deliduman



Neden Okunmalı?

2013'ün yaz aylarında yaşananları, 2014'ün yaz aylarında okumak için…

Artısı: Boyun eğmeyenleri hatırlatıyor olması.

Eksisi: Henüz çıkmamış olması.





11- Romain Gary, Uçurtmalar

Neden Okunmalı?


Le Pen'in AB parlamentosundaki zaferini unutmak için.

Artısı: Güzel ve saf bir aşk hikayesinin olması, aslında kısmen hayal gücüyle yaşanmış ve sürreal da denilebilir... 2. Dünya Savaşı'nda Almanya işgali altında olan Polonya ve Fransa'nın hikayesini ülkeleri kişileştirerek anlatması. "Fransızların sahip olduğu değerlere inançla ama aslında entelektüel birikime saygıyı merkez alan bir şekilde sarılması mümkün olsaydı keşke" dedirtiyor.


Eksisi: Sakın içine dalıp da ordaki kurguyla birisinin peşinden koşmayın,  kitabı okuyun, okuduğunuz yerde kalıversin. 
 
12- Marina Lewycka - Ukayna Traktörlerinin Kısa Tarihi


Neden Okunmalı? 

Okuması kolay, elinize aldığınızda bırakamayacaksınız ve kolay yoldan yeni bilgiler edineceksiniz. Göç, yabancılar, nostalji, aile bağları gibi konularda düşündürüp komünist geçmişle günlük yaşamda yüzleşmeler üzerine kurgulanan roman, Ukrayna üzerine biraz daha bilgi sahibi olma fırsatını da size sunuyor. Özellikle Doğu Avrupa ile ilgilenenlere tavsiye ederiz! 

Artısı: Bu kitap bu yaz sizi hem güldürecek hem de kimi zaman az da olsa endişelendirecek (ana karakterlerin halini düşününce)... Ama asla bu endişelenme başınızı ağrıtacak seviyeye gelmeyecek. Hafif dozda morfin alıyormuşsunuz gibi olacak. 

Eksisi: Kitaptaki baba karakteri insanı sık sık hayal kırıklığına uğratıyor, ama galiba yazar bize bunu hafife almayı öğretiyor...

13- Feride Çiçekoğlu, Uçurtmayı Vurmasınlar:

                                    Neden Okunmalı?


Çok etkileyici olduğu için. “Filmini seyrettim yeterli benim için” demeyin, İnci’yle Barış’ın arkadaşlığını bir de satırlardan okuyun.


Artısı: Kitabı okuyunca içinizdeki çocuğu koruyabileceksiniz.

Eksisi: Gençlerin hayallerine, umutlarına tahammüllerin olmadığı şu günlerde insanların zamanında uçurtmalara dahi tahammülünün olmamasını yüzünüze çarpacak. 




14-Richard Bach, Martı Jonathan Livingston:

Neden Okunmalı?


Kendi kendimize yarattığımız engelleri aşabilmek için.

Artısı: Bir çırpıda okuyup bitirebilirsiniz. Okurken Martı Jonathan'la özdeşleşmeyi, kendinizi onun yerine koymayı unutmayın. Dışlanmak pahasına olsa size ideallerin peşinden koşmanın erdemini hissettirecektir.

Eksisi: Mevcut değil. 




15-  -Ernest Hemingway, İşgal İstanbul'u ve İki Dünya Savaşından Mektuplar



Neden Okunmalı?

Genç Hemingway'in, Toronto Star'da gazetecilik yaptığı zamanlar... Hazırladığı yazı dizilerinden birisinin konusu ise işgal İstanbul'udur.

Artısı: 1910'ların sonu ve 1920'lerin başı... İşgal altındaki İstanbul'u gazeteci Hemingway'in gerçekçi anlatım tarzıyla okumuş olma ayrıcalığı.


Eksisi: Eksisi yok, artısı var. Mutlaka okuyun!







OKURDAN TAVSİYELER:

TÜLİN AKDUMAN: (3 ve 11'i bilerek) 

Adam Fawer- Olasılıksız



Neden Okumalı: Hayatımızda şans ya da olasılık diye adlandırdığımız yaşanılanları felsefe, bilim ve matematiği heyecanlı bir kurgu kullanarak anlatıyor. 

Artısı: Okurken sıkılmayacaksınız. 

Eksisi: Kalın olması bir eksi olabilir. 

...



0 yorum :

Yorum Gönder